Bijles en begeleiding
Beginnend lezen
In de kleuterklassen kom je al snel in aanraking met letters. Sommige kleuters pakken dit heel snel op en vinden dit leuk. Anderen hebben hier minder interesse in en herkennen 'hun eigen letter' aan het eind van groep 2 nog niet. Dat hoeft geen probleem te zijn. Ieder kind heeft zijn eigen tempo en uiteindelijk leren de meeste kinderen goed lezen en schrijven. Toch kan het fijn zijn een extra steuntje in de rug te krijgen. Door de klanktekenkoppeling op een speelse manier te oefenen, krijg je meer interesse in het lezen en schrijven. Het leren lezen is de basis voor het verdere leren. Als je goed kunt lezen, kun je in veel gevallen ook goed meekomen met de rest van de vakken op school.


Lezen en Spelling
Van kinderen die niet goed zijn in spelling, wordt al gauw gedacht dat zij dyslectisch zijn. Als je moeite hebt met spelling en lezen, betekent dat niet dat je gelijk dyslexie hebt. Je hebt moeite met de klank-tekenkoppeling en de regels die hierbij horen.
Veel kinderen schrijven woorden hoe ze deze horen en willen van elk woord onthouden hoe ze deze moeten schrijven en lezen. Dat kan je geheugen natuurlijk niet aan, daarom zijn er regels. Het toepassen van deze regels brengt in sommige gevallen moeilijkheden met zich mee, waardoor je wat lager op spelling en/of lezen scoort dan de andere kinderen in je klas.
In een kort testje kan ik zien waar je tegenaan loopt. Daarna kan ik je bij de spelling en het lezen helpen door middel van Taal in Blokjes. Dit is een speelse, visuele manier van werken, waardoor de klanken en regels makkelijker in je hoofd gaan zitten.
Begrijpend lezen
Nadat je hebt leren lezen, komt er een volgende stap: begrijpend lezen. Je moet begrijpen wat je leest. Dat klinkt heel makkelijk en logisch, maar het gaat vaak niet vanzelf. Met de juiste aanpak kun je je leesbegrip vergroten. Het is belangrijk het begrijpend lezen onder de knie te krijgen, want dit moet je steeds vaker gaan gebruiken bij zaakvakken, zoals aardrijkskunde, geschiedenis en biologie. Tijdens de citotoetsen wordt er veel aandacht besteed aan het begrijpend lezen, maar het is ook een goede voorbereiding op de middelbare school. Ook zal je het begrijpend lezen je leven lang gebruiken, denk maar eens aan het lezen van een gebruiksaanwijzing of een recept!


Topografie en geschiedenis
Sommigen vinden het ouderwetse "stampwerk" moeilijk. Je kunt best goed leren en verbanden zien, maar het stampen van plaatsnamen, personen of jaartallen lukt je niet zo goed. Je ziet het nut er niet van in of je snapt niet waarom je het moet leren. Dit komt vaak terug bij topografie en geschiedenis. Door bij mij 'plaatjes in je hoofd' te maken van plaatsen in een provincie, land, werelddeel, personen en jaartallen zul je deze sneller opslaan en kun je deze informatie ook sneller oproepen tijdens een toets.
Klokkijken
Klokkijken gebruik je dagelijks en is niet iets wat je van de ene op de andere dag kunt. Als blijkt dat je moeite hebt met het aanleren van klokkijken, is het misschien nodig het op een andere manier, met behulp van individuele begeleiding, aan te leren. Je kunt bij mij terecht voor korte of langdurige begeleiding. Het is dus mogelijk een paar keer langs te komen, om alleen het klokkijken aan te leren. Tip: Veel kinderen vinden het ook leuk om een horloge te dragen. Ook al kunnen ze nog niet perfect klokkijken, ze raken hierdoor wel vertrouwd en geïnteresseerd in het fenomeen tijd.


Voorbereiding spreekbeurt
Het houden van een spreekbeurt; de één vindt het leuk, de ander wat minder. Waar ga ik de spreekbeurt over houden en hoe maak ik een spreekbeurt?
Een spreekbeurt leert je om zelf informatie te zoeken over een bepaald onderwerp. Je zult dan heel veel informatie vinden, waarvan je sommige informatie wel kan gebruiken, maar andere informatie juist weer niet. Wat je hierbij leert, is om de belangrijke informatie eruit te halen en om dit in het kort samen te vatten. En natuurlijk leer je met een spreekbeurt ook om voor een groep te spreken. Spannend allemaal he! Ik kan je helpen bij de voorbereiding van je spreekbeurt, waardoor het minder spannend (en een stuk leuker) wordt!
Voorbereiding boekbespreking
Nadat je een leuk boek hebt uitgekozen en deze gelezen hebt, kun je beginnen aan het maken van je boekbespreking. Er is veel te vertellen over het boek: Hoe ga je het aanpakken? Wat ga je vertellen? En hoe maak je hier een leuk verhaal van, zodat andere kinderen het boek ook willen lezen? Wat je bij het maken van een boekbespreking leert, is om de belangrijke informatie in het kort samen te vatten en te vertellen voor een groep. Spreken voor de klas is spannend, dus als je je boekbespreking bij mij goed voorbereid hebt, zal dit een stuk makkelijker worden!


Huiswerkbegeleiding
Geen tijd en/of zin meer om strijd aan te gaan over het maken van je huiswerk? Dan ben je precies op de goede plek! Veel scholieren hebben tegenwoordig moeite met het maken van huiswerk. Dit kan komen door een slechte concentratie. Individuele begeleiding met behulp van een huiswerkbegeleider is vaak de beste oplossing. De begeleiding zorgt namelijk voor hogere cijfers en voor minder stress! Door de tijd tijdens de bijles efficiënt te gebruiken, blijft er meer tijd over voor leuke dingen. Je vrije tijd wordt enorm, omdat je nu ’s avonds niet meer voor je huiswerk hoeft te gaan zitten. Ook leerlingen van het voortgezet onderwijs kunnen bij mij terecht. Dit in overleg.
Pre-teaching
In overleg met je leerkracht behandelen we alvast wat er die week in de klas aan bod komt. Hierdoor hoor je de uitleg twee keer, wat een positief effect heeft op de leeropbrengsten en je cijfers! Het is ook mogelijk hetgeen te herhalen wat er die week in de klas is aangeboden. Neem contact op en samen kijken we naar wat de mogelijkheden zijn!


Citotraining
Even die extra boost voordat de Cito’s beginnen… Weer even gewend raken aan hoe dat ook al weer gaat... Tijdens de periode van de Cito-toetsen moeten kinderen ineens presteren ‘op tijd’ en zien de werkboeken en werkbladen er anders uit dan de reguliere lessen. Dit komt best serieus over! De Cito-tijd brengt (bewust en onbewust) veel spanning en stress met zich mee. Door dit alvast te oefenen bij mij, ben je dit voor en sta je een stuk zekerder in je schoenen tijdens de Cito's. Want dan komt het ineens heel bekend voor! Je kunt bij mij terecht voor korte of langdurige begeleiding, het is dus ook mogelijk voor de Cito-periode een paar keer af te spreken om weer even gewend te raken aan hoe de Cito-toetsen ook al weer gaan.